Cukkini (Cucurbita pepo convar) mint konyhai zöldség alapanyag leírás.
Származás
Közép-Amerikában őshonos, ahol termesztése a Kolumbusz előtti időktől napjainkig folyamatos. A cukkini termesztése jelenleg már Dél-Európában is elterjedt. A courget napjainkban hódít egyre nagyobb teret a hűvösebb éghajlatú észak-európai országokban, így Angliában, Németországban és Hollandiában is.
Jellemzés
A növény termésének héja a világoszöldtől az erőteljes sötétzöld árnyalatig terjed, de lehet sárga, vagy sárga csíkos is. Íze finom tökíz, néha mogyoróra emlékeztető jegyekkel, de nem túl tolakodó, fűszerekkel jól befolyásolható.
Fajtái
Megkülönböztetünk cukkinit, sárga cukkinit és olasz cukkinit, mely egy nagyon hosszú és vékony fajta.
Elkészítés, felhasználás
A cukkini nagyon sokoldalú zöldség. Az ételkészítés során egyaránt alkalmas levesek, köretek, főzelékek, töltött és rakott ételek elkészítéséhez, de akár nyersen salátákhoz, zöldséglevekhez is felhasználhatjuk, de savanyíthatjuk is. A zsenge terméseket célszerű salátákba felhasználni, míg a nagyobbak levesnek, köretnek alkalmasak. Köretként elsősorban főzve vagy párolva készíthetjük el. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl puhára!
Vitaminok, ásványok
Nem emelhetünk ki egyetlen vitamint vagy ásványi anyagot sem, amelyből jelentősebb mennyiséget tartalmazna.
Élettani hatások
Alacsony energiatartalma miatt fogyókúrában bátran ajánlható, illetve megfelelő ételkészítési eljárást alkalmazva, a legtöbb diétás étrendben beilleszthető.
Jó étvágyat a Cukkini-val készült ételekhez!
Cukkini
2019. December 29. Sunday
Posted By admin