Fekete-erdő torta

2019. December 02. Monday recept sütemény Posted By admin
post-img Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fekete-erdő torta.

Hozzávalók a tésztához:
-8 tojás,
-20 dkg sötét nádcukor,
-3,5 dkg vaj,
-15 dkg liszt,
-5 dkg keményítő,
-2,5 dkg holland kakaó,

a töltelékhez:
-1 üveg rumos meggybefőtt,
-ízlés szerint csipet fahéj,
-3 dkg keményítő vagy vaníliás/tejszínes pudingpor,
-cseresznyepálinka vagy rum, 
-4 dl tejszín,
-1 ek porcukor,
-2 tk vaníliakivonat,

a díszítéshez:
-min. 2 dl tejszín,
-porcukor, vaníliakivonat,
-étcsoki és egyéb díszítőelemek,

Elkészítés:
A tojások fehérjét egy nagy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájákat nyolc evőkanál meleg vízzel és a cukorral legalább 10 percig robotoljuk. Ez fontos - akkor jó, ha az egész jól feljön és világos tejeskávé színű. Ekkor belekeverjük az olvasztott vajat, mire összébb esik, de nem baj. Jön óvatosan a fehérjehab, aztán a liszt, keményítő, kakaó. Méretre szabott zsírpapírt fektetünk egy 24 cm-es tortaforma aljába, beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben nekem 180°C fokon + légkeverésen 35 perc alatt sül meg, amiből az utolsó 10 percben résnyire nyitom a sütő ajtaját, hogy kimenjen az esetleges gőz. Ha nagyon alaposan sikerült kirobotolni a sárgájás cukrot, egyenletesen fog feljönni, és még véletlenül sem esik össze.

Amíg kihűl a torta, kivasaljuk az oldalbordánk összes ingjét. Aztán mérőkancsóba vagy mérlegre tett lábosba öntjük a befőttről a levet (nekem 3,65 dl lett). A mennyiségétől függően vesszük a keményítőt: fél liter folyadékhoz 4 dkg kell, én az említett mennyiséghez 3 dkg-t tettem. A keményítőt kevés hideg befőttlében feloldjuk, a többi levet némi fahéjjal felforraljuk, a végén beleküldjük a meggyszemeket (az esetlegesen díszítésre félretett egységek kivételével), és a keményítővel egyet rottyantunk rajta, amíg pudingszerű nem lesz. Kihűtjük, de jól (azért ne kössön betonkeményre).

A tortát egy hosszú cérnaszállal vagy damillal háromba vágjuk, hogy tükörsima vágásfelületet kapjunk (a kezünket letámasztjuk, és egy késsel körben egyforma magasságban bemetsszük, aztán ebbe a vájatba illesztjük a cérnát, és a két végét összehúzzuk). Hja kérem, a kis konyhában csak a cérnaspulni fér el, tortaszeletelő alkalmatosság nem. Az alsó lapot a tálalótányérra tesszük, és tortagyűrűbe fogjuk, vagy kartonból és alufóliából eszkábálunk célszerszámot. Alaposan meglocsoljuk cseresznyepálinkával vagy rummal (kb. 3-4 ek). Erre kerül a hideg, de még meg nem dermedt meggypuding fele.

Felverünk 4 dl, némi porcukorral és vaníliakivonattal ízesített tejszínt, és a felét a meggypudingra simítjuk. A következő lap alsó felét bealkoholizáljuk, beemeljük a karikába, kicsit rányomkodjuk a tejszínes meggyrétegre, és a tetejét is meglocsoljuk rummal vagy pálinkával. Jön a meggy második fele, aztán a tejszín második fele. Rá a harmadik lap, locsolás, folpack, hűtő.

Kivesszük a hűtőből, levesszük a tortakarikát, majd az egészet bevonjuk a tejszínhabbal. A tejszínnel, meggyszemekkel és reszelt csokival díszítjük. 

Jó étvágyat a Fekete-erdő torta-hoz!

Komment küldése

Komment megosztása

Hozzászólás leadásához be kell jelentkezni
Leggyakrabb szavaink: fokhagyma Arno eper lekvár bodza szörp akác szörp Fokhagyma olívaolajban Aszalt paradicsom olajban Aszalt paprika olívaolajban olívaolaj Zöld dió lekvár aszalt paradicsom Fokhagymakrém aszalt paprika Hárs szörp online rendelés fűszerpaprika Zöld dió szirupban olcsó ár aszalt meggy országos kiszállítás aulxito Elefánt fokhagyma Pure white webshop webáruház MPL futárszolgálat PostaPontok Csomagautomata őrölt
A termék kosárba került