Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kínai zöldséges tofu.
Hozzávalók:
-25 dkg tofu,
-1 lilahagyma,
3 gerezd fokhagyma,
-diónyi darab friss gyömbér,
-1-2 kis nyers zöld csilipaprika,
-3-4 ek olaj,
-1 ek szezámmag,
-1 nagyobb sárgarépa (hosszában félbe, majd átlósan szeletekre vágva),
-1 fej káposzta torzsája és a leveleinek a vastag, eres része (feldarabolva, a torzsa hámozva),
-1 marék zöldborsó,
-néhány mángoldlevél (a szára feldarabolva, a levele durva csíkokra szabdalva),
-1 zöldhagyma zöldje (aprítva),
-1-2 ek szójaszósz,
-1 ek kukoricakeményítő,
-1 tk só,
Elkészítés:
A zöldségek persze tetszés szerint variálhatók. Mángold helyett jó a spenót, kínai kel, retek-, cékla- vagy karalábélevél. Felforrósítok egy wokban 2-3 evőkanál olajat, és nagy lángon pirítani kezdem benne a félbe, majd hosszában csíkokra vágott hagymát, a gyufaszálra vágott gyömbért, hosszában vékony szeletekre vágott fokhagymát, és a felkarikázott csilipaprikát. Közben csíkokra vágom a tofut is, és ha a hagyma üvegesedik, beleszórom. Továbbra is nagy lángon, sűrűn keverve pirítom, amíg a tofu megduzzad és színt kap. Ezután a serpenyő tartalmát kiszedem és félreteszem. Az olajat igyekszem benne hagyni, de azért egy kicsit ki is pótlom frissel. A lángot a lehető legnagyobbra veszem, és füstölés közelébe hevítem az olajat. Beleszórom a szezámmagot, egyet keverek rajta, és ha pirulni kezd, hozzáadom a répát és a káposztát. 2-3 perc pirítás és keverés-dobálás után, ha már kezdenek megpörkölődni, beleszórom a borsót és a mángoldszárat is. Még 1-2 percet pirítom, aztán meglocsolom szójaszósszal, és adok neki még fél percet, hadd sisteregjen. Ekkor visszadobom bele a félretett hagymás-fűszeres tofut. A keményítőt elkeverem egy kis vízben, és ezzel nyakon öntöm a serpenyőt, majd gyorsan adok hozzá még annyi vizet, hogy majdnem ellepje az egészet (2-3 deci összesen). Megszórom sóval és glutamáttal, és felforralom. Ha forrni kezd, hozzáadom a mángoldlevelet és a hagymazöldet.
Jó étvágyat a Kínai zöldséges tofu-hoz!
Kínai zöldséges tofu
2020. March 02. Monday
Posted By admin