Mandula (Prunus dulcis) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás.
Származás
A mandula hazája Nyugat- és Kelet-Ázsia. A Biblia több helyen említi a mandulát, mint kultúrnövényt. Jákob elküldte fiait Egyiptomba búzáért és azok cserébe, többek közt mandulát vittek. Izrael földjén hatalmas mandulás-kertek voltak, melyek elsőként bontanak virágot januárban. A mandulafa Isten éberségének a jelképe a zsidó hitben, ezért található a kultikus ábrázolásokban, a templomokban mandulaág. A Kárpát- medencébe valószínűleg a rómaiak hozták be.
Jellemzés
A mandula az első tavaszi virág a kertben. Néha még februárban kinyílnak apró, fehér virágai. Aztán hamarosan lapos gyümölcsök jelennek meg, a rügyező ágakon. Héját kicsit nehezebb feltörni mint a többi csonthéjasét, de csak az alakja miatt. A gyümölcs íze enyhén kesernyés, állaga szétmálló, szétomló.
Fajtái
Alapvetően két fajtát különböztetünk meg. Egyik a keserűmandula, melynek magas amigdalin tartalma a nyállal reakcióba lépésekor ciánhidrogént keletkezik, ezért nyers fogyasztásra alkalmatlan. Másik fajtája az édes-mandula, melyekre ez már nem vonatkozik és nyersen is finom eleség.
Elkészítés, felhasználás
A mandula felhasználása igen szerteágazó. Az alkoholipar likőr gyártására, a cukrászat a marcipán alapanyagaként használja. Színesíthetünk vele köreteket, töltelékeket, készíthetünk belőle süteményeket, vagy fogyaszthatjuk nyersen.
Vitaminok, ásványok
A mandula legfontosabb beltartalmi anyagai a kalcium, kálium, magnézium és a foszfát. Vitaminok közül kis mennyiségben, de tartalmaz B és E-vitamint.
Élettani hatások
Fontos ásványokat tartalmaz, melyekből szervezetünknek ugyan kevésre van szüksége, hiányuk azonban több betegség okozója lehet. Kedvező hatással van a tüdő és a szív működésére.
Jó étvágyat a Mandula-val készült ételekhez!
Mandula
2020. January 10. Friday
Posted By admin