Meggy (Cerasus vulgaris) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás.
Származás
A meggy őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, és mindenütt fellelhető. Erről tanúskodik többek között az is, hogy a meggy szó az egyetlen, minden bizonnyal finnugor eredetű gyümölcsöt jelentő szavunk, míg a többi gyümölcs neve a bolgár, a török és a szláv nyelvekből származtatható.
Jellemzés
Apró méretű, kerek, édeskésen fanyar ízű gyümölcs. Színskálája a világospirostól egészen a bordóig terjed.
Fajtái
Fajtáit folyamatosan keverik. Létezik vadmeggy, spanyol-meggy, cigánymeggy, a leggyakoribb a Pándi-meggy, a Meteor korai és a Favorit.
Elkészítés, felhasználás
A meggy finom magában, nyersen is, de aki nem szereti savanyúságát, még megszeretheti piskótában, süteményben, vagy befőttben. Szörpöt is könnyen készíthetünk belőle.
Vitaminok, ásványok
Az A és B vitamin minden fajtája megtalálható benne, ezen kívül C vitamin és szelén tartalma is említésre méltó.
Élettani hatások
Vírusölő, vértisztító hatású. Serkenti a máj- és veseműködést. Idősebb korban a megbomlóban levő hormonháztartás szabályozásában fejti ki jótékony hatását.
Jó étvágyat a Meggy-el készült ételekhez!
Meggy
2020. January 13. Monday
Posted By admin