Narancs (Citrus sinensis) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás.
Származás
A legismertebb narancs alapfajták Kínában és Délkelet-Ázsiában őshonosak. Nagy Sándor hódító hadjáratai révén került Európába, először a görögökhöz, azután a rómaiakhoz, majd a szicíliaiak és a spanyolok kezdték meg termesztését. A legnagyobb Európai termesztő országok mind a mai napig az előbb említett Spanyolország és Görögország.
Jellemzés
Léteznek ugyan keserű és édes, cseresznye vagy akár futball labda méretű narancsok, de alakjuk általában megegyezik, mind gömbölyű. Színük a halvány narancstól a mély narancssárgán keresztül egészen a piros pettyesig minden árnyalatban pompázhat. Míg a gyümölcs héja keserű, húsa kifejezetten édes, ízletes, lédús.
Fajtái
Alapvetően két csoportját különböztetjük meg a narancsoknak. Egyik az édes, nyersen is fogyaszthatók köre, másik a keserű, mely csak valamilyen módon elkészítve ehető. Ezen belül, édes fajták: fias narancs, jaffa narancs, vérnarancs, valencia narancs; keserű fajta a sevillai narancs, mely egyben a Cointreau és Grand Marnier ízesítője is.
Elkészítés, felhasználás
A frissen fogyasztott narancs a legegészségesebb, de a levét kicsavarva is isteni nedűt kapunk. Természetesen a narancs felhasználhatósága ennyivel még korántsem ér véget. Felhasználhatósága szinte végtelen. Levéből készülhet páclé, húsából különböző lekvárok, sorbetek, fagylaltok, süteménykülönlegességek. A narancs héja is felhasználható, kandírozva igen finom csemege.
Vitaminok, ásványok
A narancs C-vitamin tartalma még a grapefruitén is túl tesz, így egy átlagos méretű narancs egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének kétszeresét hordozza magában. Ezen kívül még fontos emésztési rostokat tartalmaz.
Élettani hatások
Tartalmaz egy ún. limonene nevű anyagot, ami különösen a mell és a tüdőrák elleni küzdelemben hatásos. Jó a trombózis, a magas vérnyomás ellen, jó immunrendszer erősítő.
Jó étvágyat a Narancs-csal készült ételekhez!
Narancs
2020. January 13. Monday
Posted By admin