Őszibarack

2020. January 13. Monday gyümölcs Posted By admin
post-img Őszibarack (Prunus persica) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás.

Származás
Az őszibarack Kína középső és északi részén őshonos. Először Perzsiában terjedt el, itt kapta a rómaiaktól a persica nevet. Mára annyira elterjedt Európában, hogy az össztermelés majdnem felét Európa adja.

Jellemzés
A gyümölcs színe lehet fehér, sárga, pirosas. Alakja általában gömbölyded, héja enyhén szőrös, húsa lédús, puha. A gyümölcs húsának színéről elmondható, hogy igazodik a héj színéhez. Íze kellemesen édes, jellegzetes.

Fajtái
Az őszibarack rengeteg fajtája ismert. Magyarországon két gyakori fajta fordul elő: a fehérhúsú lédús (springtime, manon, piroska, michelini) illetve a sárgahúsú (starcrest, dixired, fayette, maycrest, jerseyland).

Elkészítés, felhasználás
Az őszibaracknál bizton állíthatjuk, hogy leghelyesebben akkor járunk el, ha nyersen fogyasztjuk. Ennek ellenére persze készíthetünk belőle lekvárt és befőttet is, de ezek nehezen tudják visszaadni a friss gyümölcs ízét.

Vitaminok, ásványok
Az őszibarack nagy magnézium, kálium, szelén és kalcium tartalommal bír. Mindezek mellett A-, B-, és C vitamint is tartalmaz.

Élettani hatások
Vértisztító hatásával kiemelkedik a többi gyümölcs közül. Táplálja az izmokat és csontokat, boron tartalmának köszönhetően emeli a nemi hormonok szintjét a szervezetben.

Jó étvágyat a Őszibarack-kal készült ételekhez!

Komment küldése

Komment megosztása

Hozzászólás leadásához be kell jelentkezni
Leggyakrabb szavaink: fokhagyma Arno Zöld dió lekvár Fokhagymakrém online rendelés fűszerpaprika Zöld dió szirupban olcsó ár országos kiszállítás aulxito Elefánt fokhagyma Pure white webshop elkészítés webáruház felhasználás alapanyag MPL recept hozzávalók zöldség futárszolgálat paprika aszalt PostaPontok hagyma Csomagautomata gyümölcs őrölt paradicsom
A termék kosárba került