Paprika: Az édes, fűszeres és füstös fűszer

2019. August 04. Sunday Posted By admin
post-img Paprika: Az édes, fűszeres és füstös fűszer - Vessen egy pillantást a paprikára, és fedezze fel annak összes fajtáját. Meg fog lepődni a színen és az ízeken, amelyet a receptekhez adhat.


A fűszerekkel kapcsolatban a paprika meglehetősen univerzális - egyike azoknak a termékeknek, amelyek mindig vannak a fűszerszekrényben. Ennek a feltűnő, színű por sokoldalúságának köszönhetően csodás fűszerré válik. Használható egy tál fűszerkészítéséhez, egy tányér díszítéséhez és szépítéséhez, és természetesen színek hozzáadásához az étkezéshez, vagy akár tojások és ruhák festésére. Valójában annyira szeretni kell ezt a pazar fűszert!

Paprika vs. Chili por
Meglepő módon a paprikával összetéveszthető leggyakoribb fűszer az őrölt piros chili por. Első pillantásra a kettő nagyjából azonosnak tűnik - az egyetlen fizikai különbség a színtónus kis eltérése lehet. Azonban ahol a paprika és a chili por különbözik leginkább, számottevő különbség azonban az alapul szolgáló paprikafajta adja.


A kezdők számára a legtöbb (de nem az összes) őrölt chili por általában az előállításhoz használt paprika fajta nevével kerül forgalomba. Fontos megjegyezni, hogy a chili porok egyes márkái gyakran összekeverik a pirospaprikát és a chilit porok készítéséhez.

A paprika őrlemény vonatkozásában nagyon specifikus paprikából származik, amelyet a fűszerpaprikát termelő országokban, például Spanyolországban és Magyarországon találtak. Tehát amikor legközelebb a fűszerpaprika őrleményt vásárol, akkor tudni fogja, hogy nem lehet valódi paprikának nevezni, ha például szárított és őrölt paprikából vagy jalapenókból készültek.

Édes, fűszeres és füstös
A fűszerpaprika őrlemények és az általános chiliporok között a legszembetűnőbb különbség az ízük. A legtöbb ember, úgy gondolja, hogy a paprika egy édes ízű vörös por, ami helyes - de van még más. A paprikafajták enyhe ízűek lehetnek, de vannak füstölt és fűszeres paprikák is.


A paprikák fajtája és íze a gyártási országtól függően nagyban változhat. A legismertebb paprikát termelő országok Spanyolország és Magyarország. Spanyolországban a paprikát valójában pimentón néven ismerték. A spanyol paprikákat többféle fajtában lehet forgalmazni, például a dulce (édes), a picante (a fűszeres), az agridulce (az édes és fűszeres kombinációja), és végül ott van a híresen füstölt pimentón.


Ami a magyar paprikát illeti, a legtöbb ember ismeri az édes vagy enyhe ízű fűszert. Ennek oka az, hogy a Magyarországon kívüli országok többségében a magyar paprika bármely más típusa rendkívül nehezen jöhet létre. A magyar paprika nyolc különféle osztályba tartozik: speciális vagy különleges, amely nagyon élénkpiros és egyáltalán nem rendelkezik hővel; félédes, amely félig édes és félig fűszeres paprika; finom és enyhe, csípősmentes csemege; csemege paprika, amely hasonló az utóbbihoz, de szúróbb; csípős csemege, amely valójában finom, de melegebb, mint az utóbbi; a rózsa vagy a rózsapaprika, amely néha több narancssárga-vörös színű és enyhe ízű.

Aztán vannak édenevek, amelyek enyhe hővel bírnak és a leggyakrabban exportált paprika. Végül a magyar paprikák legtökéletesebb vagy legforróbb az er?s fajta. Ez a paprika inkább barnás árnyalatú, mint a természetes bőrpír.

Csodálatos módjai ezeknek a paprikáknak a felhasználására
Sok országban a paprikát (a fajtától függetlenül) a leggyakrabban dekorácionak használják a felszolgált tányérra. De ne korlátozza ételeit csupán a paprika dekoratív érzékére - próbálja belekeverni minél több ételbe.

Magyarországon a paprikát széles körben használják a konyhájukban, talán a leggyakrabban elismert gulyás (marhapörkölt) és csirkepaprikás ételekhez. A paprikát néhány magyar és sok kelet-európai kolbász készítésére is használják. Spanyolországban rizsételekben használják, és szinte mindenben.

A paprikát bármikor használhatja, amikor piros színt szeretne adni az ételnek. Például, amikor tandoori csirkét készít, a paprika helyettesíti azt az indiai összetevőt, amely hagyományosan vöröses árnyalatot ad a csirkének. A paprika nagyszerű a tésztafélékben, az elhalványított tojásban, a levesekben és a pörköltekben, mint színező és füstös aromák mindenféle húsételhez.

A paprika esetében talán a legcsodálatosabb dolog az, hogy lehet kombinálni friss és őrölt fűszeres paprikával. Időnként előfordulhat, ha azt akarja, hogy az étel továbbra is vöröses színű legyen, de nem erős. Csak annyit kell tennie, hogy a fűszerpaprika egy százalékát édes vagy füstös paprikával helyettesíti.

A füstölt paprika felhasználásának nagyszerű módja az, ha hozzáadják a pácokhoz és szószokhoz. Megkapja a piros színt és az édes füstöt. Ezenkívül próbálja meg hozzáadni ezt a különféle paprikát a francia könnyű kemencében sült burgonyához.

Paprika: Világi fűszer
Míg mindenféle paprika elérhető a világ minden tájáról, ha egy paprikát előállító országba utazik, érdemes néhány ajándékot vásárolni. Az olyan országok, mint Spanyolország és Magyarország, nagyon jól ismertek paprikájukról, ám sok európai országban is készítenek paprikát érdemes íz probát tenni - a cseh paprika csodálatos, ha lehetősége van kipróbálni.

Komment küldése

Komment megosztása

Hozzászólás leadásához be kell jelentkezni
Leggyakrabb szavaink: fokhagyma Arno Zöld dió lekvár Fokhagymakrém online rendelés fűszerpaprika Zöld dió szirupban olcsó ár országos kiszállítás aulxito Elefánt fokhagyma Pure white webshop elkészítés webáruház felhasználás alapanyag MPL recept hozzávalók zöldség futárszolgálat paprika aszalt PostaPontok hagyma Csomagautomata gyümölcs őrölt paradicsom
A termék kosárba került