Pisztácia (Pistacia Vera) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás.
Származás
A pisztáciáról úgy tartják, hogy Iránból származik, azonban már több száz éve több fajtáját is termesztik Észak-Amerika és Eurázsia déli területein (leginkább a Földközi-tenger környékén). Egy fajtája csak a Kanári-szigeteken őshonos. A nálunk ismert csemegeként kapható pisztácia az úgynevezett valódi, vagy mediterrán pisztácia. Többi fajtáját inkább a gyógyászatban, az élelmiszeriparban kiegészítőként és a vegyiparban használják.
Jellemzés
A pisztácia termései szőlőfürt szerűen helyezkednek el a gyakran 8-10 méter magasra is megnövő fákon. Színük ősszel kezd sötétedni és lesznek a magok végül vörösek. Méretük 1,5-2 cm, a magot körülvevő héj, egyik oldalán általában még a fán felreped. A pisztácia íze igen jellegzetes, a magok a vörös hártyán belül már a jól ismert zöld színben pompáznak.
Fajtái
A fogyasztható és élvezhető pisztácia fajtáinak száma mindössze kilencre rúg. A legfinomabb közülük a mediterrán pisztácia.
Elkészítés, felhasználás
A pisztácia azon túl, hogy pirítva és sózva nagyszerű sörkorcsolya, töltelékek, szószok, sütemények, édességek és jégkrémek ízesítője lehet. A cukrászipar színezékként és ízesítőként használja.
Vitaminok, ásványok
A pisztácia tartalmazza a magvak közül a legtöbb vasat és káliumot. Több ásványianyag és vitamin is - kevésbé jelentős mennyiségben - megtalálható benne.
Élettani hatások
A magas telítettlen zsírsavszázalék kedvező szerepet játszik a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Ezen kívül a pisztácia fogyasztásával a prosztata kóros elváltozásait is megelőzhetjük.
Jó étvágyat a Pisztácia-val készült ételekhez!
Pisztácia
2020. January 13. Monday
Posted By admin