
Származás
Az egyiptomiak, a rómaiak és a görögök már az időszámítás előtt fogyasztották. Japánban és Indiában is termesztették. Kínából Mongólián keresztül Marco Polo hozta be Európába, ahol a germánok és a szlávok már a középkorban termesztették.
Jellemzés
A retek íze borsos, erőssége nem pusztán fajtájától, hanem nagyban termőtalajától is függ.
Fajtái
A különböző fajták mind színükben, mind alakjukban igen nagy eltérést mutatnak egymástól. A piros retek élénk rózsaszín, apró gömböcske, egész évben kapható. A francia reggeli retek kicsit hosszúkás, tojásdad alakú és valamivel enyhébb íze van, mint gömb alakú testvérének. Harmadik retekfajta a daikon retek, ami a legcsekélyebb hasonlóságot sem mutatja rokonaival. Színe fehér, alakja hosszú, répa-szerű. Íze már hasonlít a több retekére, borsos, erős.
Elkészítés, felhasználás
Fogyaszthatjuk szendvicskehez, salátákhoz. Leginkább akkor emelhetjük ki a retek igazi zamatát ha hajszálvékonyan szeleteljük! A piros és francia retket szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk, a daikonretket akár savanyítva, akár pirítva is tálalhatjuk.
Vitaminok, ásványok
Táplálkozási jelentősége meglehetősen nagy. Bár vitamin- és ásványianyag-tartalma alacsony a téli hónapokban a szervezet számára igen fontos összetevőket biztosít. Egyes fajtákban magas B1-vitamin- és jelentős cukortartalmat határoztak meg, azonban a legeslegfontosabb a retek kén tartalma. A gumón kívül egyes fajták friss zöld levelének fogyasztását is javasolják.
Élettani hatások
A retek fogyasztása is igen jó hatással van az emésztésre, azonban túlzott fogyasztása akár káros is lehet és rongálhatja az emésztési szerveket.
Jó étvágyat a Retek-kel készült ételekhez!