Ribizli (Ribes rubrum) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás.
Származás
A ribizlit a rómaiak még nem ismerték. Feltehetőleg több vad faj kereszteződése hozta létre a mai kerti fajtákat. A nemzetség több mint 130 faja közül a legtöbbet díszcserjének használják. Csak kevés fajt termesztenek gyümölcséért, leginkább a piros és a fekete ribizlit. Vadon is előfordul, főleg hűvösebb, erdős területeken. Hazánkban a Fertő-tó környékén találhatunk vadon növő ribizlit.
Jellemzés
A ribizli tövistelen cserjén terem, melyen kis piros bogyói tömött fürtöket alkotnak. A szemek fajtára jellemző színűek - fehér, piros, sárga -, ízük is ennek függvényében változik, de általánosságban elmondható, hogy savanykásak és meglehetősen finomak.
Fajtái
Alapvetően a gyümölcs színe alapján különböztetjük meg az egyes fajtákat. A vörös és fekete változatokon kívül ismert az úgynevezett holland, fehér ribizli is. Magyarországon a hetvenes években megkezdték egy ribizlifajta nemesítését, mely a prózai fertődi 56. piros nevet kapta.
Elkészítés, felhasználás
A gyümölcs különleges aromája miatt, kiválóan alkalmas szörpök, dzsemek, mártások, desszertek készítéséhez, dúsításhoz. Pompás parfét és fagylaltot is készíthetünk belőle. Tanácsos más, kevésbé savanyú gyümölcsökkel keverve használni. Nyersen való fogyasztása savanyú íze miatt nem túl kedvelt.
Vitaminok, ásványok
Nagy mennyiségben tartalmaz C (többet mint a citrusfélék) és B-vitamint. Ásványok közül kálium, foszfor, kalcium és magnézium tartalma jelentős.
Élettani hatások
Magas vitamintartalma miatt remek ellenszere meghűléses betegségeknek. A népi gyógyászat szerint a szárított ribizlilevélből készített tea nagyon hatásos a reumás panaszok kezelésére.
Jó étvágyat a Ribizli-vel készült ételekhez!
Ribizli
2020. January 13. Monday
Posted By admin