Sárgadinnye (Cucumis melo) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás.
Származás
A kultúrnövények között az egyik legrégebben ismert faj. Már i.e. 3000 évvel termesztették, és i.e. 2300-ból származó egyiptomi sírokban megtalálták nyomait. Az első írásos emlékek is ebből az időből erednek. Származási helyének Indiát tartják, innen terjedt el Kínába, Japánba, majd nyugat felé Perzsiába, Turkesztánba, Kis-Ázsiába és Földközi-tenger vidékére is. Magyarországon is gazdag és régi hagyományai vannak a dinnye termesztésének. Ezt támasztják alá az ásatások során előkerült tárgyi leletek és írásos emlékek is. Az első írásos megemlékezés 1418-ból származik és Buda környéki sárgadinnyeföldről tesz említést. Akkoriban a dinnye a főúri kertek kedvelt csemegéje volt, termesztését nagy gonddal végezték. A török megszállás idején balkáni (drinápolyi, szmirnai) fajtákkal bővült a választék.
Jellemzés
Az egyetlen amiben minden sárgadinnye fajta megegyezik, hogy gömbölyűek, Héjukban már jókora különbségeket mutathatnak egymástól. Lehet zöld, sárga, csíkozott, vagy teljesen egyszínű. Ízükre is jellemző a széles skálán való mozgás, így az enyhén kesernyéstől kezdve a mézédesig sokféle lehet.
Fajtái
A sárgadinnyének rengeteg fajtáját ismerjük, melyek színükben tápanyagtartalmukban, ízükben is különbözhetnek. Alapvetően mégis két csoportra bontjuk őket, méghozzá a nyári és téli dinnyék csoportjára.
Elkészítés, felhasználás
Pompás ízét leginkább nyersen élvezhetjük. Ennek ellenére adhatjuk bólékhoz, készíthetünk belőle lekvárt. A sárgadinnyét fogyaszthatjuk továbbá húsok, kivált finom sonkák, szalámik, illetve kék-sajtok mellé. Pármai sonkával mennyei! Soha ne hűtsük túl a sárgadinnyét, mivel elveszítheti ízét és illatát.
Vitaminok, ásványok
A benne levő vitaminok, ásványi anyagok kalcium, foszfor, vas, nátrium és kálium. Vitaminok közül első sorban A- és C-vitamint tartalmaz.
Élettani hatások
A sárgadinnye kitűnő gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását a béta-karotin tartalmának köszönheti, de sikerét növeli a benne levő kedvező ásványi anyag összetétel.
Jó étvágyat a Sárgadinnye-vel készült ételekhez!
Sárgadinnye
2020. January 14. Tuesday
Posted By admin