
Származás
Egész Európában őshonos növény, de megtalálható Ázsiában, Észak-Amerikában, valamint Chilében is. Vad alakja hazánkban gyakran előfordul elsősorban nedvesebb árkok, rétek területén.
Jellemzés
A leveles zöldség színe élénk zöld, megtévesztésig hasonlít a parajra leveleinek mérete aránylag kicsi, formája hosszúkás. Íze savanyú, tömény.
Fajtái
Két fajtáját fontos megemlítenünk, az egyik a közönséges francia sóska, íze igen savanyú. Külföldön elterjedt még a nem savanyú angol sóska is.
Elkészítés, felhasználás
A sóska használható nyersen salátákba és fűszerként, ilyenkor figyeljünk a mennyiségekre egy igen keserű zöldségről lévén szó. Adhatjuk levesekbe, mártásokba és más fűszerekkel együtt halak töltelékekéhez. Tejföllel habarva készíthetünk belőle főzeléket is.
Vitaminok, ásványok
Táplálkozási értékét nagy C-vitamin- és vastartalma adja.
Élettani hatások
A kalcium miatt erősíti a csontozatot, ami igencsak fontos, főleg a nőknek, mert nekik általában hamarabb meggyengül. Vérszegénység esetén nagyon hasznos fogyasztani sóskát, ugyanis a zöld levelek klorofillt tartalmaznak, ami pedig segíti a hemoglobinszint emelkedését.
Jó étvágyat a Sóska-val készült ételekhez!