Sóska

2020. January 03. Friday zöldség Posted By admin
post-img Sóska (Rumex acetosa) mint konyhai zöldség alapanyag leírás.

Származás
Egész Európában őshonos növény, de megtalálható Ázsiában, Észak-Amerikában, valamint Chilében is. Vad alakja hazánkban gyakran előfordul elsősorban nedvesebb árkok, rétek területén.

Jellemzés
A leveles zöldség színe élénk zöld, megtévesztésig hasonlít a parajra leveleinek mérete aránylag kicsi, formája hosszúkás. Íze savanyú, tömény.

Fajtái
Két fajtáját fontos megemlítenünk, az egyik a közönséges francia sóska, íze igen savanyú. Külföldön elterjedt még a nem savanyú angol sóska is.

Elkészítés, felhasználás
A sóska használható nyersen salátákba és fűszerként, ilyenkor figyeljünk a mennyiségekre egy igen keserű zöldségről lévén szó. Adhatjuk levesekbe, mártásokba és más fűszerekkel együtt halak töltelékekéhez. Tejföllel habarva készíthetünk belőle főzeléket is.

Vitaminok, ásványok
Táplálkozási értékét nagy C-vitamin- és vastartalma adja.

Élettani hatások
A kalcium miatt erősíti a csontozatot, ami igencsak fontos, főleg a nőknek, mert nekik általában hamarabb meggyengül. Vérszegénység esetén nagyon hasznos fogyasztani sóskát, ugyanis a zöld levelek klorofillt tartalmaznak, ami pedig segíti a hemoglobinszint emelkedését.

Jó étvágyat a Sóska-val készült ételekhez!

Komment küldése

Komment megosztása

Hozzászólás leadásához be kell jelentkezni
Leggyakrabb szavaink: fokhagyma Arno Zöld dió lekvár Fokhagymakrém online rendelés fűszerpaprika Zöld dió szirupban olcsó ár országos kiszállítás aulxito Elefánt fokhagyma Pure white webshop elkészítés webáruház felhasználás alapanyag MPL recept hozzávalók zöldség futárszolgálat paprika aszalt PostaPontok hagyma Csomagautomata gyümölcs őrölt paradicsom
A termék kosárba került