Szőlő

2020. January 14. Tuesday gyümölcs Posted By admin
post-img Szőlő (Vitis species) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás.

Származás
A szőlő legrégibb kultúrnövényeink közé tartozik. Egyiptomban Osirisz istennek, a görög-római világban Dionüsszosz-Bacchusnak szentelték. A Biblia a szőlő első ültetőjének Noét tartja. Kis-Ázsiában már több mint 5000 éve bort készítettek a szőlő terméséből. Római fennhatóság alatt i.sz. 300-ban telepítették Németországban az első szőlőbirtokokat. A XIX. sz. közepén nagy visszaesés következett be az európai bortermelésben, amikor az amerikai szőlőfajtákkal együtt az addig ismeretlen filoxéra is bekerült Európába.

Jellemzés
A szőlő nagyon meleg-, és napfényigényes növény, csak ott érik be, ahol reggeltől estig éri fürtjeit a nap. A szőlő bogyói fürtökben teremnek, melyek fajtától függően fehérek, pirosak, vagy egészen sötét bordóak lehetnek. Ízük jellegzetes, fajtától függően savanykás, vagy akár mézédes.

Fajtái
A szőlő a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse, rengeteg nemesített fajtája létezik világszerte, így hazánkban is. Felhasználásuk szerint két alapvető csoportba sorolhatók: első a közvetlen fogyasztásra termesztett csemegeszőlők, másik a kifejezetten borkészítésre alkalmas borszőlők csoportja. Színük szerint is két csoportba sorolhatók, ezek pedig a fehér, illetve kék szőlők.

Elkészítés, felhasználás
Nyersen, különböző sajtokkal, diófélékkel fogyasztva fenséges gyümölcs, de készíthetünk belőle üdítő szőlőitalt, vagy akár mustot is. Tálalhatjuk saláták kiegészítőjeként, húsételek köreteként, desszertek díszítéseként, feltétként vagy akár töltelékeként is.

Vitaminok, ásványok
A szőlő, amellett, hogy rendkívül tápláló gyümölcs, tartalmaz B és C-vitamint is, ezenkívül található benne karotin és biotin is.

Élettani hatások
Jelentős vértisztító és idegerősítő hatása, remek izomregeneráló. Kutatások bizonyítják a rákos megbetegedésekre gyakorolt kedvező hatását.

Jó étvágyat a Szőlő-vel készült ételekhez!

Komment küldése

Komment megosztása

Hozzászólás leadásához be kell jelentkezni
Leggyakrabb szavaink: fokhagyma Arno Zöld dió lekvár Fokhagymakrém online rendelés fűszerpaprika Zöld dió szirupban olcsó ár országos kiszállítás aulxito Elefánt fokhagyma Pure white webshop elkészítés webáruház felhasználás alapanyag MPL recept hozzávalók zöldség futárszolgálat paprika aszalt PostaPontok hagyma Csomagautomata gyümölcs őrölt paradicsom
A termék kosárba került