
Hozzávalók:
-1,50 kg tyúk,
-25 dkg sárgarépa,
-10 dkg petrezselyemgyökér,
-zeller,
-10 dkg gomba,
-5 dkg vöröshagyma,
-1 gerezd fokhagyma,
-1 zöldpaprika ,
-20 dkg karfiol,
-10 dkg zöldborsó,
-só,
-bors,
-egy kevés gyömbér,
Elkészítés:
A megtisztított tyúkot 8 darabra vágjuk. Nyakát, máját, zúzáját hozzátesszük. Kb. 2,5 l hideg vízben feltesszük főni, és ha felforrt, lehabozzuk. Megsózzuk, beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket, majd lassú forralással tovább főzzük. Ha a tyúk puhulni kezd, hozzáadjuk a leveszöldséget, a vékony metéltre vágott gombát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldpaprikát. Ha friss zöldborsónk van, a zöldséggel együtt tesszük a levesbe, ha konzerv, akkor a főzés végén. Tálalás előtt egy kevés levesben külön kifőzött finommetéltet teszünk bele. A levest a hússal és a zöldségekkel együtt tálaljuk, és külön adunk hozzá ecetes tormát.
Jó étvágyat az Újházi tyúkhúsleves-hez!