Fokhagyma

2019. December 30. Monday zöldség Posted By admin
post-img  Fokhagyma (Allium sativum) mint konyhai zöldség alapanyag leírás.

Származás
A fokhagyma származási területe a mai Irán-Afganisztán. Fogyasztása Japánban és Kínában ősidők óta ismert. Kínában ma is az egyik legfontosabb gyógynövény. Fogyasztásának már az ókorban különleges jelentőséget tulajdonítottak. Az egyiptomi piramisokat építő munkásoknak a fokhagyma, más hagymafélékkel együtt, fő eledelük volt. A római katonák is szívesen fogyasztották, mivel azt tartották, hogy ez a harcosok bátorságát növeli.

Jellemzés
Színük, formájuk fajtánként eltér, de ez nem befolyásolja enyhén éles, csípős ízüket.

Fajtái
Ismertebb fajtái az elefánt, illetve a normális fokhagyma, de mint feljebb olvasható ízük között nincs nagy különbség.

Elkészítés, felhasználás
Kitűnő fűszer, sült húsok, kolbászok, különféle saláták stb. készítésekor, de leves ízesítőnek is nagyon jól beválik. Fogyasztható magában, sütve, főzve is. A fokhagyma ízének hatástalanítására több elméletet is kidolgoztak. A leginkább az állja meg a helyét, mely szerint ha fokhagymát használunk az ételhez, akkor használjunk vörösbort is.

Vitaminok, ásványok
Igen nagy a fokhagyma C-vitamin, illetve kálium és kalcium tartalma.

Élettani hatások
Legfontosabb hatása, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, így segítve elő a szívbetegségek megelőzését.

Jó étvágyat a Fokhagyma-val készült ételekhez!

Komment küldése

Komment megosztása

Hozzászólás leadásához be kell jelentkezni
Leggyakrabb szavaink: fokhagyma Arno Zöld dió lekvár Fokhagymakrém online rendelés fűszerpaprika Zöld dió szirupban olcsó ár országos kiszállítás aulxito Elefánt fokhagyma Pure white webshop elkészítés webáruház felhasználás alapanyag MPL recept hozzávalók zöldség futárszolgálat paprika aszalt PostaPontok hagyma Csomagautomata gyümölcs őrölt paradicsom
A termék kosárba került