Fokhagyma

2019. August 03. Saturday Posted By admin
post-img A termesztett fokhagyma (Allium sativum) egy egyszikű évelő növény, amelynek hagymája, erős illatú és ízű, gyakran használják ízesítésként főzéshez számos receptben. A fokhagyma feje több gerezdből áll.

Tudományos név: Allium sativum, az Alliacee családból (ezt a családot korábban Liliacee alcsaládként ismerték el).

Közönséges elnevezések: közönséges fokhagyma, főző fokhagyma, termesztett fokhagyma.

A hagyomány szerint a fokhagymának hírneve van a gonosz elhárításában: taszítja a vámpírokat, a zombikat és valószínűleg az ördögöt is! Hasonlóképpen számos gyógyászati ??erénye is lenne, többé-kevésbé bizonyított.

Alfaj és fajták:
Két alfajt különböztethetünk meg, amelyek az év különböző időszakaiban ültetnek: subsp. ophioscorodon, ősszel ültetett, és subsp. sativum, tavasszal ültetett. A két alfaj elnevezése "ősszi fokhagyma" és "tavaszi fokhagyma". Az első októbertől decemberig ültethető, az éghajlat függvényében. A másikat november és március között ültetik. Mindkét esetben a betakarítást június-júliusban végzik.

Főbb alkotóelemek:
-Főolaj (diallil-diszulfidok, allicin (antibiotikum), allin, allináz, inulin)
-szénhidrátok
-szelén
-A-, B-, C- és E-vitamin
-Kénvegyületek

Termesztés:
A növény kedveli a könnyű, mély, tápanyagban gazdag, jól vízelvezett talajokat, 3-5 cm mélyen, egymástól 30 cm sor távolságra. A fokhagyma rothad nehéz, agyagos talajban. Ne használjon friss trágyát, mert ezek rothadnak. A fokhagyma az ásványi szemcsés műtrágyákat részesíti előnyben. Soha ne ültessen fokhagymát hagyma féle után. Az ültetéshez használja a külső gerezdeket, a fogyasztáshoz pedig a belső gerezdeket.

Betakarítás: A nyár végén tapossa le a lombozatot (feküdjön a földön) az fokhagyma fejek érlelésére fokozására.

Ne ültesse az élelmiszerboltokban kapható fokhagyma fejeket, ezeket gyakran csírázásgátlóval kezelik.

Szimbolizmus
-Szibériában a burjatok meggyőződése szerint a szülésben meghalt és éjjel visszajövő asszonyok lelkeinek megközelítése felismerhető az általuk terjesztett fokhagyma illata alapján.

-A Kárpátok pásztorai, mielőtt először fejnék a juhokat, dörzsölik a kezüket áldott fokhagymával, hogy megóvják az állományt a kígyócsípések ellen.

-A fokhagyma minden gyakorlatban védőszer a káros behatások vagy a veszélyes agresszió ellen.

-Rómában azok számára, akik éppen fokhagymát fogyasztottak, tilos volt a belépés a Cybele templomába. Amikor a római katonák szokásos ételébe került, a fokhagyma a katonai élet szimbólumává vált.

-A régi tengerészek babonái azt akarják, hogy a fokhagyma meggátolja a szerencsét, a viharokat és a tengeri szörnyeket - ezért soha nem szabad kihagyni a fedélzeten tartózkodást ...

Komment küldése

Komment megosztása

Hozzászólás leadásához be kell jelentkezni
Leggyakrabb szavaink: fokhagyma Arno eper lekvár bodza szörp akác szörp Fokhagyma olívaolajban Aszalt paradicsom olajban Aszalt paprika olívaolajban olívaolaj Zöld dió lekvár aszalt paradicsom Fokhagymakrém aszalt paprika Hárs szörp online rendelés fűszerpaprika Zöld dió szirupban olcsó ár aszalt meggy országos kiszállítás aulxito Elefánt fokhagyma Pure white webshop webáruház MPL futárszolgálat PostaPontok Csomagautomata őrölt
A termék kosárba került