
Érdekesség
A legegészségesebb ecetfajta, az alma összes jótékony összetevőivel: tartalmaz pektint, béta- karotint, káliumot, aminosavakat és enzimeket. Zsírégető hatású, segíti az emésztést. Természetgyógyászok szerint kifejezetten gyógyító hatású. Mézzel elkeverve enyhíti az ízületi gyulladások tüneteit és fokozott epetermelésre készteti a májat. Magas káliumtartalma miatt serkenti a sejt- és szövetnövekedést, enzimjei pedig gyorsítják a szervezetben lezajló kémiai folyamatokat. Könnyebb égési sérülések esetében csökkenthető a duzzanat és megelőzhető a hólyagosodás, ha a felületre azonnal almaecetes anyagot helyezünk. Reggeli rosszullét ellen is alkalmazható: egy pohár vízben egy teáskanál almaecetet elkeverve, melyet terhes nők is fogyaszthatnak. Az almaecetet még a szépségiparban is használják: samponkészítésre, mivel csillogóvá teszi a hajat, illetve számos hajnövesztő készítmény alapanyagául is szolgál.
Jellemzés
Az almaecet sárgás színű és opálos, íze savanykás, kesernyés, illata átható.
Elkészítés, felhasználás
Salátákhoz, mártásokhoz, főételekhez, és húsokhoz egyaránt használhatjuk. Finomításképpen enyhén felmelegítve, mézzel édesíthetjük, rózsa-, levendula-, ibolyaszirommal aromatizálhatjuk, vagy aromában gazdag gyümölccsel (például málnával, erdei szamócával ) gazdagíthatjuk.
Jó étvágyat a Almaecet-tel készült ételekhez!