Mandarin (Citrus reticulata) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás.
Származás
A Kárpátok egyik őshonos gyümölcsfajtája a vadmálna. Magyarország területén az idők kezdete óta ismert, főleg vad változatban. A málna a hegyvidékeken, elsősorban a bükkösök erdőirtásain élő, hazánkban őshonos félcserje.
Jellemzés
A félcserjén termő málna, úgynevezett összetett gyümölcs, lévén apró kis gömbökből áll. Színe fajtától függően a halvány narancstól, a lilásig bármilyen lehet. Ízük jellegzetes, savas, de rendkívül édes.
Fajtái
Rengeteg fajtája létezik a málnának, melyek méretükben, színükben és cukortartalmukban is különbözhetnek. Ismeret fajták: örökség, sétány ékszere, aranysárga málna, vad málna.
Elkészítés, felhasználás
A felhasználási lehetőségeknek csak kreativitásunk szab határt. Fogyaszthatjuk nyersen magában - jég hidegen a legfinomabb - vagy használhatjuk szörpökhöz, mártásokhoz, hideg gyümölcslevesekhez, szárnyasokhoz, süteményekhez, fagylaltokhoz és még sorolhatnánk. Csodálatos külsejének köszönhetően ételeink díszítésére is különösen alkalmas.
Vitaminok, ásványok
Kis mennyiségben található benne A, B és C-vitamin. Ásványi anyagok közül, csak kálium-tartalmát szükséges kiemelnünk.
Élettani hatások
A málna kitűnő vértisztító, és kedvező hatással van a nyaki nyirokcsomó-duzzanatokra is.
Jó étvágyat a Mandarin-nal készült ételekhez!
Mandarin
2020. January 10. Friday
Posted By admin