Naspolya

2020. January 13. Monday gyümölcs Posted By admin
post-img Naspolya (Mespilius germanica) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás.

Származás
A naspolya Japánból származik, először Ázsiában, főként a Kaukázusban terjedt el. A Balkán-félszigeten elvadult példányai ma is megtalálhatóak. Európában és az egész világon igen szűk réteg által kedvelt gyümölcs. Ezt leginkább különleges, szokatlan ízének és fogyasztási módjának köszönhető.

Jellemzés
A naspolya az almástermésűek között igen nagynak számít. Héja molyhos, színe sárgásbarna, mely az érés előrehaladtával egyre sötétebbre válik. Íze a teljes beérés és pihentetés után leginkább az aszalt datolya ízére emlékeztet, de annál fanyarabb.

Fajtái
Régebben létezett nottinghami, házi és hollandi fajtájú naspolya, de ma már ezeket nem termesztik. Manapság fellelhető fajtái: Early Red, Pineapple, Premier, Grossa De Sicilia, Eulalia.

Elkészítés, felhasználás
Az érett gyümölcsöt fogyaszthatjuk nyersen, oly módon, hogy a héját a csészeleveleknél fogva lehúzzuk, majd a gyümölcshúst kikanalazzuk, figyelve arra, hogy a magok ott hagyjuk. A kikanalazott gyümölcshúst még egy rövid főzéssel tovább sűríthetjük és így sülthúsok különleges kísérője lehet.

Vitaminok, ásványok
Az almás termésűek között a legmagasabb C-vitamin tartalommal rendelkezik. Tartalmaz még vasat és kalciumot.

Élettani hatások
Vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még csonterősítő hatása is van.

Jó étvágyat a Naspolya-val készült ételekhez!

Komment küldése

Komment megosztása

Hozzászólás leadásához be kell jelentkezni
Leggyakrabb szavaink: fokhagyma Arno Zöld dió lekvár Fokhagymakrém online rendelés fűszerpaprika Zöld dió szirupban olcsó ár országos kiszállítás aulxito Elefánt fokhagyma Pure white webshop elkészítés webáruház felhasználás alapanyag MPL recept hozzávalók zöldség futárszolgálat paprika aszalt PostaPontok hagyma Csomagautomata gyümölcs őrölt paradicsom
A termék kosárba került