Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Őzpörkölt gombával.
Hozzávalók:
-1 kg őzhús (lábszár, lapocka, comb),
-2 vöröshagyma,
-1 zöldpaprika,
-1 paradicsom,
-olaj/zsír,
-egész köménymag,
-fűszerpaprika,
-babérlevél,
-1 gerezd fokhagyma,
-4-5 szem megtört borókabogyó,
-30 dkg gomba,
-2 dl száraz vörösbor,
Elkészítés:
Pörköltalapot készítek olajon vagy zsíron megfonnyasztom a felaprított hagymát és zöldpaprikát a köménymaggal és a borókával. Ha már üveges, megszórom fűszerpaprikával, sózom, felöntöm kb. két deci vízzel, amit erős tűzön elforralok róla, hogy a hagyma kicsit pépes állagúvá váljon. Ekkor beledobom a kisebb darabokra vágott őzhúst, fehéredésig pirítom, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi szűken ellepi, hozzáadom a felkockázott paradicsomot, utánasózom és lassú tűzön elkezdem párolni, fedő alatt. A szaft mennyiségét folyamatosan figyelem, ha kell, vízzel pótolom. Amikor a hús félig már megpuhult, beleteszem a feldarabolt gombát és készre főzöm. Nálam általában a szaft majdnem eltűnik, mire megpuhul, ilyenkor jön a vörösbor bele. Összeforralom, a szaftot tetszés szerinti sűrűségűre beállítva, majd köményes-sós vízben főtt krumplival, vagy egyszerűen friss kenyérrel és savanyúsággal tálalom. Jól esik mellé egy-két pohár száraz vörösbor.
Jó étvágyat az Őzpörkölt gombával-hoz!
Őzpörkölt gombával
2020. February 01. Saturday
Posted By admin