
Származás
A paprika az indiánok ősi termesztett növénye. Származási területéről Dél- és Közép-Amerika fölfedezése után rendkívül gyorsan elterjedt és ma már a legkülönbözőbb éghajlatú országokban termesztik.
Jellemzés
A paprika színe, ízéről is sokat elárul. A zöld kaliforniai paprika a leginkább "nyers", "zöld" ízű, a piros ezzel szemben jellegzetesen édes.
Fajtái
A legismertebbek a kaliforniai paprika, fehér paprika, lila paprika, pritamin paprika.
Elkészítés, felhasználás
A paprika is azon zöldségek közé tartozik, melynek elkészítési módjainak száma végtelen. Főzhetjük, süthetjük, tölthetjük, de fogyaszthatjuk nyersen is salátákban vagy csak úgy önmagában. A paprika mindemellett kitűnő díszítője is lehet tálaknak.
Vitaminok, ásványok
Mint köztudott a paprika rendkívül sok C vitamint tartalmaz, de ezen kívül az A vitamin tartalma is kimagaslóan nagy, és van benne némi E vitamin is.
Élettani hatások
A paprika sok jó tulajdonságai közül az egyik, hogy hasonlóan a paradicsomhoz tartalmaz többféle bioflavint is, amelyek a rákos megbetegedések megelőzését szolgálják.
Jó étvágyat a Paprika-val készült ételekhez!