
Származás
A paradicsom őshazája a trópusi Dél-Amerika. Peruban, Bolíviában és Közép-Amerikában, Mexikóban már régi idők óta termesztik. Az első szöveges ismertetés Matthioli (1554) művében található. Európába Amerika felfedezése után kerül, először Spanyolországban, majd Portugáliában, ezt követően pedig Olaszországban jelenik meg. A spanyoloktól került el a Fülöp-szigetekre, majd innen Kelet-Indiába. Elterjedését akadályozta, hogy mérgezőnek tartották és ez az előítélet egészen a XIX. századig tartott.
Jellemzés
Minden egyes paradicsom fajta sajátságos tulajdonságokkal bír. Színük az egészen világos zöldtől a bordóig minden színárnyalatot lefed. Alakjukra is jellemző a sokfajtaság. Vannak kerek, tojásdad, de hosszúkás példányaik is.
Fajtái
Koktél paradicsom, Húsparadicsom, Konzervparadicsom, Tojásparadicsom, Salátaparadicsom, Sárga paradicsom
Elkészítés, felhasználás
A paradicsomot sokféleképpen fogyaszthatjuk. Történhet ez nyers formában, főzve, párolva vagy akár sütve is. A konzervipar is jelentős mennyiséget feldolgoz a paradicsomból.
Vitaminok, ásványok
Vitaminokat, ásványi anyagokat egyaránt tartalmaz (B1, B2, C, magnézium, kalcium, vas, foszfor, karotin). C-vitaminból az apróbb paradicsomban több van, mint a nagyobb bogyókban.
Élettani hatások
Az évek óta tartó vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a rendszeres paradicsomfogyasztás csökkenti különböző rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Jelentős felismerés, hogy a paradicsom kedvező hatását a főzés és egyéb feldolgozás nem befolyásolja. (Ismert még bőr-gyógyító hatása is, így hatásosan alkalmazható különböző csípések, gyulladások kezelésére is.
Jó étvágyat a Paradicsom-mal készült ételekhez!