
Hozzávalók:
-1 nagyobb sonkatök
-1 vöröshagyma,
-1 zellerszár,
-1 sárgarépa,
-1,5-2 liter alaplé (lehet leveskockából is),
-1-2 karika friss gyömbér,
-1-2 darab szerecsendió-virág,
a tök fűszerezéséhez:
-1 gerezd fokhagyma,
-bazsalikom,
-rozmaring,
-bors,
-majoranna,
-olívaolaj,
-só,
-1 dl tejszín,
Elkészítés:
A tököt kibelezem, és pár nagyobb darabra vágva egy tepsibe teszem. Egy kis tálba összekeverek egy kis olívaolajat egy gerezd zúzott fokhagymával, borssal, bazsalikommal, rozmaringgal, majorannával, stb. és jól bekenek a tököt vele. Mehet is a sütőbe, 170°C fokon jó 1, másfél órára. Én még egy kis vizet is szoktam alá tenni, amit néha visszapótolok. Ha pedig a fűszer nagyon megégne rajta, egyszerűen csak lekaparom róla, könnyen lejön. Egy lábosban egy kis olívaolajon megfuttatom a hagymát és a feldarabolt zöldségeket, majd felöntöm az alaplével, hozzáadom a gyömbért, a szerecsendió-virágot. Ha megvan, egy evőkanállal kikaparom a tököt a héjából, és ezt is hozzáadom. Fedő alatt puhára főzöm a cuccot. Ha kicsit kihűlt, kihalászom a gyömbért és a szerecsendió virágot (!!!!!), majd összeturmixolom a levest, hozzáadom a tejszínt, és épp csak felforralom.
Egy kanál tejföllel, tökmaggal és pirítóssal tálalom.
Jó étvágyat a Sütőtök krémleves-hez!