Szilva

2020. January 14. Tuesday gyümölcs Posted By admin
post-img Szilva (Prunus domestica) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás.

Származás
Már i.e. 3500 táján termesztették a szilva különböző fajtáit. Vergilius és Plinius is többször megemlíti munkáiban. Őshazája Közép-Ázsiától a Fekete-tengerig, illetve Közép-Európáig terjed. Hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs. Rendkívüli igénytelenségénél fogva a legváltozatosabb talaj- és éghajlati viszonyok között is megél.

Jellemzés
A szilvának igen sokféle színe lehet: sárga, kék, piros, bordó, rózsaszín, lila és ezeknek minden árnyalata. Alakja többnyire gömb vagy ovális. Íze fajtától függően édesebb, vagy savanykásabb.

Fajtái
Több mint 2000 fajtáját regisztrálták a világon. A hazánkban leggyakrabban a besztercei, kékszilva, magvaváló szilva, ringló és az összes közös őse a mirebone fordul elő.

Elkészítés, felhasználás
Nyersen való fogyasztásán kívül, befőttek, sütemények és nem utolsósorban pálinkák kitűnő alapanyaga, kiegészítője lehet. A szilva az a gyümölcs, amelyet savanyítani is érdemes. Az ecetes szilva húsok mellett akár köretként is megállja a helyét.

Vitaminok, ásványok
Nagy mennyiségben káliumot, kisebb mennyiségben nátriumot tartalmaz. Vitamintartalma nem számottevő.

Élettani hatások
A szilvánk igen jó hatása van idegrendszerünkre. Serkenti az agyműködést, így leginkább frissítő hatása van. Ezen kívül az aszalt-szilva az egyik legjobb vértisztító, és emésztést serkentő gyümölcs.

Jó étvágyat a Szilva-val készült ételekhez!

Komment küldése

Komment megosztása

Hozzászólás leadásához be kell jelentkezni
Leggyakrabb szavaink: fokhagyma Arno Zöld dió lekvár Fokhagymakrém online rendelés fűszerpaprika Zöld dió szirupban olcsó ár országos kiszállítás aulxito Elefánt fokhagyma Pure white webshop elkészítés webáruház felhasználás alapanyag MPL recept hozzávalók zöldség futárszolgálat paprika aszalt PostaPontok hagyma Csomagautomata gyümölcs őrölt paradicsom
A termék kosárba került