Szilva (Prunus domestica) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás.
Származás
Már i.e. 3500 táján termesztették a szilva különböző fajtáit. Vergilius és Plinius is többször megemlíti munkáiban. Őshazája Közép-Ázsiától a Fekete-tengerig, illetve Közép-Európáig terjed. Hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs. Rendkívüli igénytelenségénél fogva a legváltozatosabb talaj- és éghajlati viszonyok között is megél.
Jellemzés
A szilvának igen sokféle színe lehet: sárga, kék, piros, bordó, rózsaszín, lila és ezeknek minden árnyalata. Alakja többnyire gömb vagy ovális. Íze fajtától függően édesebb, vagy savanykásabb.
Fajtái
Több mint 2000 fajtáját regisztrálták a világon. A hazánkban leggyakrabban a besztercei, kékszilva, magvaváló szilva, ringló és az összes közös őse a mirebone fordul elő.
Elkészítés, felhasználás
Nyersen való fogyasztásán kívül, befőttek, sütemények és nem utolsósorban pálinkák kitűnő alapanyaga, kiegészítője lehet. A szilva az a gyümölcs, amelyet savanyítani is érdemes. Az ecetes szilva húsok mellett akár köretként is megállja a helyét.
Vitaminok, ásványok
Nagy mennyiségben káliumot, kisebb mennyiségben nátriumot tartalmaz. Vitamintartalma nem számottevő.
Élettani hatások
A szilvánk igen jó hatása van idegrendszerünkre. Serkenti az agyműködést, így leginkább frissítő hatása van. Ezen kívül az aszalt-szilva az egyik legjobb vértisztító, és emésztést serkentő gyümölcs.
Jó étvágyat a Szilva-val készült ételekhez!
Szilva
2020. January 14. Tuesday
Posted By admin