Torma

2020. January 03. Friday zöldség Posted By admin
post-img  Torma (Armoracia rusticana) mint konyhai zöldség alapanyag leírás.

Származás
Már a római Columella és Plinius is említést tesz egy hasonló gyökérféléről. Őshazája Délkelet-Európa és Délnyugat-Ázsia. A Volga és a Don vidékén mindmáig az életerő jelképe. Gyógyhatásának köszönhetően gyorsan elterjedt a híre a világon és a XII. századtól Európa szinte minden országában megkezdték termesztését.

Jellemzés
Alakja hosszúkás, répaszerű. Színe szürkés fehér, íze jellegzetes, borsos, csípős. A vadon növő fajták gyökereinek hossza nem ritkán a 40-60 cm szélességet, még átmérője a 6 cm-t is eléri.

Fajtái
Magyarországon termesztett torma fajták: Bagaméri, Bagaméri Delikát, Danvit, Pózna, Nyírnemes, Norda, Petrence,

Elkészítés, felhasználás
A tormát alapvetően mártások ízesítésére használjuk. Lereszelés után keverhetjük olajjal, ecettel, tejszínnel. Ízesíthetjük mustárral, cukorral, almával. Kiváló kísérője marhahúsoknak, halaknak, füstölt ételeknek, de kenhetjük akár szendvicsek tetejére is.

Vitaminok, ásványok
A torma főként enzimeket, B- és C-vitamint, valamint káliumot, kalciumot, nátriumot és magnéziumot, illetve aminosavakat tartalmaz.

Élettani hatások
A torma jól használható a légutak tisztítására, fogyasztása gyulladáscsökkentő hatású, illetve serkenti a veseműködést.

Jó étvágyat a Torma-val készült ételekhez!

Komment küldése

Komment megosztása

Hozzászólás leadásához be kell jelentkezni
Leggyakrabb szavaink: fokhagyma Arno Zöld dió lekvár Fokhagymakrém online rendelés fűszerpaprika Zöld dió szirupban olcsó ár országos kiszállítás aulxito Elefánt fokhagyma Pure white webshop elkészítés webáruház felhasználás alapanyag MPL recept hozzávalók zöldség futárszolgálat paprika aszalt PostaPontok hagyma Csomagautomata gyümölcs őrölt paradicsom
A termék kosárba került