Torma termesztés

2018. February 03. Saturday Posted By admin
post-img Torma termesztés

A torma (Armoracia rusticana) hungaricumnak számító fűszernövény .Könnyen termeszthető és erősen csípős, húsos gyökerét főként reszelt formában, ecettel tartósítva, hal- és húsételek ízesítésére használják.A húsvéti főtt sonka melöl nem híányozhat az asztalról az ecetes torma!

Talajelőkészítés:
-mélyszántás (50-60 cm) előtt  célszer? 35-45 t/ha egységekben érett istállótrágyát kiszórni a  területre.
-bakhátkészítés (30-35 cm magas) tavasszal 

Tápanyagutánpótlás:
-10t/ha termés  mennyiségre vetítve a  tormának  szüksége van :
  -Nitrogén: 90kg/ha
  - Foszfor: 55kg/ha
  -Kálium: 125kg
műtrágyára. Nagyobb  termés  menyíség  elérésére természetesen  arányosan   több műtrágyát  kell felhasználni.

Szaporítás:
-gyökérdugvánnyal amiket  20-25cm hosszra visszavágunk és az alsó részét  ferdére  vágjuk a  torm  ezen  része  kerül  mindig ültetésnél alulra.
  -ültetés  ideje:április közepe?május vége
  -sortávolság 90-110 cm
  -20-25 cm tőtávra 4-5 tő/m2

Ápolás:
-A rizómákon megjelenő oldalgyökereket távolitsuk el a termés minősége véget. Bakhátakat júliusban a talpgyökerekig kibontsuk ki, a gyökértörzsön képződött vastagabb gyökereket éles késsel távolitsuk el, a vékonyabbakat pedig dörzsöljük le.
-Tenyészidőszakban 2?3 (száraz időjárás esetén elengedhetetlen) öntözéssel jelentősen növelhető a torma terméshozama. Az öntözések ideje június, július, az öntözési norma akár 50?60 mm is lehet.

Betakarítás:
A torma betakarítása általában november - február végéig bármikor lehetséges. A szedéssel nem kell sietni, a hideget jól bírja.

A művelet a bakhátak lebontásával kezdődik. Ezt olyan mélyen kell elvégezni, hogy még a torma talpgyökerek is láthatóak legyenek. Ezután a rizómát talpgyökereivel együtt kiszedjük a földből. Törekedjünk arra, hogy a talpgyökerekből minél kevesebb maradjon a talajban, mert egyrészt ezekből lesznek a jövő évi dugványok, másrészt erősen gyomosítják a terület.

Komment küldése

Komment megosztása

Hozzászólás leadásához be kell jelentkezni
Leggyakrabb szavaink: fokhagyma Arno Zöld dió lekvár Fokhagymakrém online rendelés fűszerpaprika Zöld dió szirupban olcsó ár országos kiszállítás aulxito Elefánt fokhagyma Pure white webshop elkészítés webáruház felhasználás alapanyag MPL recept hozzávalók zöldség futárszolgálat paprika aszalt PostaPontok hagyma Csomagautomata gyümölcs őrölt paradicsom
A termék kosárba került