Torma termesztés
A torma (Armoracia rusticana) hungaricumnak számító fűszernövény .Könnyen termeszthető és erősen csípős, húsos gyökerét főként reszelt formában, ecettel tartósítva, hal- és húsételek ízesítésére használják.A húsvéti főtt sonka melöl nem híányozhat az asztalról az ecetes torma!
Talajelőkészítés:
-mélyszántás (50-60 cm) előtt célszer? 35-45 t/ha egységekben érett istállótrágyát kiszórni a területre.
-bakhátkészítés (30-35 cm magas) tavasszal
Tápanyagutánpótlás:
-10t/ha termés mennyiségre vetítve a tormának szüksége van :
-Nitrogén: 90kg/ha
- Foszfor: 55kg/ha
-Kálium: 125kg
műtrágyára. Nagyobb termés menyíség elérésére természetesen arányosan több műtrágyát kell felhasználni.
Szaporítás:
-gyökérdugvánnyal amiket 20-25cm hosszra visszavágunk és az alsó részét ferdére vágjuk a torm ezen része kerül mindig ültetésnél alulra.
-ültetés ideje:április közepe?május vége
-sortávolság 90-110 cm
-20-25 cm tőtávra 4-5 tő/m2
Ápolás:
-A rizómákon megjelenő oldalgyökereket távolitsuk el a termés minősége véget. Bakhátakat júliusban a talpgyökerekig kibontsuk ki, a gyökértörzsön képződött vastagabb gyökereket éles késsel távolitsuk el, a vékonyabbakat pedig dörzsöljük le.
-Tenyészidőszakban 2?3 (száraz időjárás esetén elengedhetetlen) öntözéssel jelentősen növelhető a torma terméshozama. Az öntözések ideje június, július, az öntözési norma akár 50?60 mm is lehet.
Betakarítás:
A torma betakarítása általában november - február végéig bármikor lehetséges. A szedéssel nem kell sietni, a hideget jól bírja.
A művelet a bakhátak lebontásával kezdődik. Ezt olyan mélyen kell elvégezni, hogy még a torma talpgyökerek is láthatóak legyenek. Ezután a rizómát talpgyökereivel együtt kiszedjük a földből. Törekedjünk arra, hogy a talpgyökerekből minél kevesebb maradjon a talajban, mert egyrészt ezekből lesznek a jövő évi dugványok, másrészt erősen gyomosítják a terület.
Torma termesztés
2018. February 03. Saturday
Posted By admin