
Származás
A feljegyzések szerint Kolumbusz Kristóf már az első kubai partraszállásakor jól művelt, babbal bevetett földeket látott és valószínűleg hozott is magot magával. Ez a bab a spanyolországi babtól különbözött, mert Európában az amerikai babot megelőzően a lóbabot vagy babót termesztették már a görögök is.
Jellemzés
A zöldbab íze míg meg nem fűszereztük jellegtelennek mondható, de ezen egy kis fokhagyma, kapor, bors segítségével könnyen változtathatunk.
Fajtái
Rengeteg fajtája van a babnak a legismertebbek és legfontosabbak a vajbab, hazánkban ezt használjuk leggyakrabban, a ceruzabab, melyet gyönyörű, élénk zöld színéről ismerhetünk meg és a Thai bab, melynek hossza parancsol figyelmet. A zöldbab érettségétől függően is különbséget teszünk a babok között. A fejtett bab már nem zöldbab, de még nem szárazbab.
Elkészítés, felhasználás
A zöldbab felhasználása igen sokoldalú. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, de adhatjuk köretként is párolva, csőben sütve, vagy különböző mártásokkal. (Különösen a zöld hüvelyű babok alkalmasak köretnek.) A zöldbab is része lehet a különböző összeállítású salátáknak, de ebben az esetben célszerű előfőzni - pár percig sós, forró vízben vagy gőzben. Ha főzzük a zöldborsót, akkor feltétlenül tegyünk a vízbe fokhagymát, sót és egy kevés kaprot.
Vitaminok, ásványok
A zöldbab nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségben ásványi anyagot, sem vitamint. Lényegesen kevesebb fehérjét és szénhidrátot, mint a zöldborsó. Talán vas-, foszfor- és kalcium tartalma a legjelentősebb.
Élettani hatások
Fontos, hogy a babot sose fogyasszuk nyersen, mert olyan káros anyagokat tartalmaz, mely csak a hőkezelés során veszti el kedvezőtlen hatását.
Jó étvágyat a Zöldbab-bal készült ételekhez!