Kapor (Anethum graveolens) magyar konyha igen kedvelt fűszere. Használhatjuk még levesek, gombaételek, rákok, csigák, marhahúsok, illetve tejszínes mártások, dresszingek ízesítésére.
Származás
A kapor valószínűleg a Közel-Keleten és a Kelet-Mediterránumban honos növény. Európába, így Pannónia területére is a római légionáriusok hozták be. A középkorban varázserejű növénynek tartották és a boszorkányok ellen használták. Ezen kívül szerelmi bájitalok alkotó eleme volt.
Jellemzés
A növény fiatal virága és levelei, de beérett termése egyaránt használható. Mind a levél, mind a termés kellemes, jellemző illatú, aromás, kicsit az ánizsra, köményre emlékeztető aromájú.
Fajtái
Termesztésre az erős növekedésű tetraploidkapor, és a fűszerkapor két dúslevelű fajtája ("Hedger", "Hercules") ajánlott. Mind frissen vágott, mind szárított formában kapható a boltokban.
Eltarthatóság, tárolás
A frissen vágott kapor vízbe állítva, hűvös helyen 3-4 napig áll el. Szárított formában azonban hűvös, száraz, fénytől védett helyen, légmentesen zárható edényben hosszabban eltartható.
Elkészítés, felhasználás
A magyar konyha igen kedvelt fűszere a kapor, elképzelhetetlen nélküle az uborkasaláta, vagy a savanyú uborka. Használhatjuk még levesek, gombaételek, rákok, csigák, marhahúsok, illetve tejszínes mártások, dresszingek ízesítésére, de a friss fűszert csak az utolsó pillanatban adjuk az ételhez, mert a hőkezeléssel gyorsan elveszti aromáját. Egész ágaival jól díszíthetőek a különböző saláták, tálak.
Vitaminok, ásványok
A kapor levele tartalmaz illóolajat (karvon, fellandrén, limonén stb.), zsírosolajat, fehérjét, mindezen túl pedig álomjavító és gyomorerősítő hatású.
Kapor
2019. December 15. Sunday
Posted By admin