Koriander (Coriandrum sativum) elsősorban zöldségek, saláták, savanyúságok ízesítésére használjuk, de adhatjuk csirke és sertéshússal készülő egytálételekhez is.
Származás
Ezt a Dél-Európában, a Földközi-tenger mentén honos, de másutt, így hazánkban is termesztett növényt már az egyiptomiak is használták gyógyításra és fűszerezésre. Nálunk a középkor óta termesztik.
Jellemzés
A koriander magját cséplik, majd szárítják. Az ilyen módon nyert fűszer kellemes illatú, édeskés, aromás ízű.
Fajtái
Kapható mind őrölt, mind pirított egész mag formájában.
Eltarthatóság, tárolás
Az őrölt magok hamar elveszítik aromájukat, ezért válasszuk inkább az őröletlen, egész magokat és azokat csak a felhasználás előtt aprítsuk fel.
Elkészítés, felhasználás
A koriandert elsősorban zöldségek, saláták, savanyúságok ízesítésére használjuk, de adhatjuk csirke és sertéshússal készülő egytálételekhez is.
Vitaminok, ásványok
Tartalmaz, illóolajat, cseranyagot, zsíros olajat, fehérjét, cukrot.
Koriander
2019. December 15. Sunday
Posted By admin