Majoránna

2019. December 16. Monday fűszer Posted By admin
post-img Majoránna (Origanum maiorana) Az olasz és a magyar konyha jellemző fűszere. Elsősorban levesek, burgonyából készült ételek, húsok, belsőségek ízesítésére használjuk.

Származás
A majoránna, a görög-római időkben már ismert, a Földközi-tenger keleti partvidékétől Elő-Indiáig terjedő területen honos növény. Mivel az egész Római Birodalomban elterjedt, így a római légionáriusok hozták Pannóniába és vonták be a termesztésbe.

Jellemzés
A magyar majoránna minőséget jelent! A megszárított, föld feletti hajtás képezi a fűszert. Kellemes illatú, szürkés-zöld színű, erősen aromás és kissé frissítő, kesernyés ízű.

Fajtái
Figyelemre méltó a majoránna és a szurokfű keresztezéséből létrejött újdonság, az évelő majoránna, ezen kívül érdemes megemlíteni a bő hozamú és ellenálló fajtaként ismert cseh "Marcelka" majoránnát. Kedvelt, régi magyar fajta az úgynevezett "uszodi" majoránna. Mind friss, élő növényként, mind szárított formában megvásárolható.

Eltarthatóság, tárolás
A friss fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben. A szárított változatára a már jól ismert szabályok alkalmazandók: száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen záródó edényben tárolandó.

Elkészítés, felhasználás
Az olasz és a magyar konyha jellemző fűszere. Elsősorban levesek, burgonyából készült ételek, húsok, belsőségek ízesítésére használjuk. A máj elengedhetetlen fűszere!

Vitaminok, ásványok
A majoránna tartalmaz illóolajat (terpinén, pinén, szabinén), keserűanyagot és cseranyagot.

Komment küldése

Komment megosztása

Hozzászólás leadásához be kell jelentkezni
Leggyakrabb szavaink: fokhagyma Arno Zöld dió lekvár Fokhagymakrém online rendelés fűszerpaprika Zöld dió szirupban olcsó ár országos kiszállítás aulxito Elefánt fokhagyma Pure white webshop elkészítés webáruház felhasználás alapanyag MPL recept hozzávalók zöldség futárszolgálat paprika aszalt PostaPontok hagyma Csomagautomata gyümölcs őrölt paradicsom
A termék kosárba került