Petrezselyem

2019. December 16. Monday fűszer Posted By admin
post-img Petrezselyem (Petroselinum crispum) kitűnően használható különböző mártások ízesítéséhez. Fűszerezhetünk vele köreteket, pácleveket is.

Származás
Kis-ázsiai eredetű, az egész világon elterjedt, igénytelen növény, melyet az ókortól kezdve nagy becsben tartanak. Ételek ízesítésére a rómaiak kezdték használni, és alkalmazása annyira általánossá vált, hogy egyenesen petrezselyemnek titulálták azt az embert, aki mindenbe beleártja magát.

Jellemzés
A petrezselyem két fajtája a legismertebb, az egyik az olasz vagy francia petrezselyemnek titulált, fodros-bodros leveléért termesztett, üde ízű metélő- vagy levélpetrezselyem. A másik a magyar konyhában is "őshonos", hamburgi illetőségűnek tartott, zöldségként termesztett és használt gyökérpetrezselyem zöldje, amelynek hosszú szárú, nagy, sima levelei kissé a zeller aromájára emlékeztetnek.

Fajtái
Petrezselyemfajták: a fodros levelű metélőpetrezselyem, a legismertebb fűszerek egyike, ezen kívül létezik még a sima metélő petrezselyem és a gyökérpetrezselyem (ez az úgynevezett fehérrépa).

Eltarthatóság, tárolás
Vágott növény vásárlása esetén, állítsuk kevés vízbe és felhasználásig tároljuk a hűtőszekrény alsó polcán. (Ha sokáig szeretnénk tárolni, akkor kétnaponként mossuk át hideg vízzel a szálakat, és adjunk neki új vizet.) A petrezselyem azonban jól tűri a fagyasztást is. Az egész szálakat tekerjük átlátszó fóliába és így rakjuk be a fagyasztóba. Felhasználásnál a szükséges mennyiséget morzsoljuk az ételbe és így a finomra vágástól is megkíméljük magunkat. A szárított változatára az általános szabályok vonatkoznak (hűvös, száraz, fénytől védett helyen, légmentesen zárható edényben).

Elkészítés, felhasználás
Friss ízének köszönhetően kitűnően használható különböző mártások ízesítéséhez, vagy akár készítéséhez is. Fűszerezhetünk vele köreteket, pácleveket is, de mindemellett elengedhetetlen alkotója számos levesnek, különösen az igazi magyar húslevesnek!

A fodros petrezselymet főként díszítésekhez használjuk.

Vitaminok, ásványok
A növény illóolajat (flavon, furokumarin, apiol), karotint, C- és E-vitamint és ásványi sókat tartalmaz.

Komment küldése

Komment megosztása

Hozzászólás leadásához be kell jelentkezni
Leggyakrabb szavaink: fokhagyma Arno Zöld dió lekvár Fokhagymakrém online rendelés fűszerpaprika Zöld dió szirupban olcsó ár országos kiszállítás aulxito Elefánt fokhagyma Pure white webshop elkészítés webáruház felhasználás alapanyag MPL recept hozzávalók zöldség futárszolgálat paprika aszalt PostaPontok hagyma Csomagautomata gyümölcs őrölt paradicsom
A termék kosárba került