Rozmaring (Rosmarinus officinalis) Leveleit leveseken, mártásokon és pácleveken kívül, főleg bárány-, vad-, és szárnyas húsból készült sültek ízesítésére használjuk.
Származás
A Földközi-tenger mellékén honos, a korai mediterrán kultúrákban már ismert. Pannónia örökségeként vették át a honfoglaló magyarok, azóta is termesztjük kiskertjeinkben.
Jellemzés
Örökzöld, bokorszerű növény, levelei rövidek, a fenyőtűhöz hasonlítanak. Színük világoskéktől a liláig terjednek. Évelő növény. A növény levele képezi a fűszert, amelynek szaga az ánizsra emlékeztető, íze keserű, összehúzó.
Fajtái
Télálló fajtaként a "Salem, Veithöhheim, Arp, Hill, Hardy" ismert. Függő növénytartóban való tartásra a "Prostratus" fajta alkalmas. Boltokban ma már kapható élőnövényként is, de a polcokon megtalálhatjuk szárított formában is.
Eltarthatóság, tárolás
A friss fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben. A szárított változatára a már jól ismert szabályok alkalmazandók: száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen záródó edényben tárolandó.
Elkészítés, felhasználás
Leveleit leveseken, mártásokon és pácleveken kívül, főleg bárány-, vad-, és szárnyas húsból készült sültek ízesítésére használjuk. Kitűnő társa roston sült ételeknek, köreteknek. Igen intenzív aromája miatt azonban kis mennyiségben kell adagolni, mert könnyen elnyomhatja a többi fűszer, illetve rosszabb esetben az alapanyagok ízét is.
Vitaminok, ásványok
A rozmaring tartalmaz: illóolajat (eukaliptol, borneol), cserzőanyagot, fahéjsav-származékokat, flavonoidokat, triterpéneket és alkaloidot (rozmaricin).
Rozmaring
2019. December 16. Monday
Posted By admin