Sáfrány

2019. December 16. Monday fűszer Posted By admin
post-img Sáfrány (Crocus sativus) Rizzsel készült ételekhez, tésztás pudingokhoz, tejberizsekhez adjuk.

Származás
Az ókori Egyiptomban a jómód szimbólumaként, mint gyógyszert, illatszert, fűszert és ruhaszínezőt használták. Indiában afrodiziákumként tartották számon, Európába Spanyolországon keresztül, arab közvetítéssel került, a nyolcadik században. Magyar vonatkozás, hogy Nagy Lajos király Trencséni vára alatt is bőven termesztették, ezen kívül Nyitra és Túróc megyében is.

Jellemzés
A sáfrány virága lila színű, a bibeszál vékony, hengeres, alul fehér, felül sárga és három megnyúlt bibére ágazik szét. A fűszerhez a virágot szedik, és a leszedett virágból a bibéket kicsípik, majd szárítják. Az így nyert drog két centiméter hosszú, sötét barnásvörös színű, szaga aromás, íze kesernyés.

Fajtái
Megvásárolható por, illetve sáfrányszálak formájában is.

Eltarthatóság, tárolás
A sáfrány tárolása igen nagy körültekintést igényel. Először csavarjuk celofánba, vagy papírba, majd fénytől védett helyen, légmentes edénybe zárva tartsuk.

Elkészítés, felhasználás
Leginkább különös színező képességét használjuk ki a sáfránynak. Így főleg rizzsel készült ételekhez, tésztás pudingokhoz, tejberizsekhez adjuk.

Komment küldése

Komment megosztása

Hozzászólás leadásához be kell jelentkezni
Leggyakrabb szavaink: fokhagyma Arno Zöld dió lekvár Fokhagymakrém online rendelés fűszerpaprika Zöld dió szirupban olcsó ár országos kiszállítás aulxito Elefánt fokhagyma Pure white webshop elkészítés webáruház felhasználás alapanyag MPL recept hozzávalók zöldség futárszolgálat paprika aszalt PostaPontok hagyma Csomagautomata gyümölcs őrölt paradicsom
A termék kosárba került