Tárkony (Artemisia dracunculus) Bárány-, ürü-, borjú-, továbbá vad- és szárnyas húsból készült ételek kiváló ízesítője.
Származás
Már az egyiptomiak termesztették, tőlük vették át a görögök és a rómaiak. Ázsiában, a Távol-Keleten (egyesek szerint Észak-Amerika nyugati részén) honos, évelő növény. Európában, így hazánkban is csak a XVI. századtól közkedvelt fűszer, a kolostorkertek igen nagyra becsült növénye volt.
Jellemzés
Magas, érdes szárú, felezetlen lándzsa alakú, sima levele van. A fűszer illata az ánizsra emlékeztet valamelyest, íze azonban nem édes, sőt kissé csípős.
Fajtái
A német és a francia tárkony pikánsabb ízű, az orosz viszont erőteljesebben növő fajta. Hozzáférhető friss és szárított formában egyaránt.
Eltarthatóság, tárolás
A friss fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben. A szárított leveleket, ha salátákhoz használjuk, áztathatjuk a szárakhoz hasonlóan ecetbe, vagy alkalmazhatjuk a már jól ismert szabályokat, azaz tároljuk száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen záródó edényben.
Elkészítés, felhasználás
Főképp salátákhoz, mártásokhoz, savanyúságok készítéséhez használjuk. Bárány-, ürü-, borjú-, továbbá vad- és szárnyas húsból készült ételek kiváló ízesítője. A zöldbabból készült ételek kiváló zamatot kapnak tőle. Előnyös tulajdonsága még, hogy más fűszerek aromáját is fokozottan kiemeli.
Szárait ecetben eltéve tárkonyecetként ételek ízesítésére használjuk.
Vitaminok, ásványok
A tárkony tartalmaz illóolajat (esztragol, különböző terpének), keserűanyagot, cseranyagot, gyantát.
Tárkony
2019. December 17. Tuesday
Posted By admin