Vanília (Vanilla planifolia Andr.) Édes ízének köszönhetően főképp édességekhez használjuk, így kekszekhez, pudingokhoz, tortákhoz, piskótákhoz.
Származás
A vaníliát, már az Amerika felfedezése előtti időkben használták Mexikó lakosai. A növény, amelynek termését használjuk, Mexikóban, Hondurasban, Costa Ricában honos és más tropikus vidékeken (Madagaszkár, Srí Lanka, Jáva, Kelet-Afrika) is termesztett epifita (más növényen élő, de nem élősködő). Európába a spanyol hódítók hozták be az 1500-as évek elején. Mivel rendkívül drága fűszer volt, szélesebb körben csak a múlt századtól használják. Neve a "vaina" (tok) szóra vezethető vissza.
Jellemzés
A vanília termését használjuk. A beérett terméseket leszedik, textílián kiterítve fonnyasztják egy napon keresztül, majd betakarítják és így fermentálják. Néhány nap alatt a hosszú toktermések megsötétednek, puhává, rugalmassá válnak. Az így nyert fűszer lilásfekete színű, ráncos felületű, jellemző kellemes illatú és aromás ízű.
Fajtái
Az üzletekben egészben, aroma záró üvegben, vagy vanília eszenciaként kapható.
Eltarthatóság, tárolás
Az egész vaníliát tároljuk a hozzá adott zárható üvegben, száraz, hűvös, fénytől védett helyen. Így akár 2-3 évig is eltárolható.
Elkészítés, felhasználás
Az egész vaníliából először vágjunk le egy megfelelő méretű darabot, majd vágjuk hosszában ketté, és kaparjuk ki a belsejét. Ez tartalmazza a vanília ízanyagát, így ezt adjuk az ételhez. Édes ízének köszönhetően főképp édességekhez használjuk, így kekszekhez, pudingokhoz, tortákhoz, piskótákhoz.
Vitaminok, ásványok
A vanília tartalmaz vanillint, gyantát, nyálkát, cseranyagot, zsírt, vanillinsavat, enzimeket.
Vanília
2019. December 17. Tuesday
Posted By admin