Zeller (Apium graveolens) Használhatjuk saláták, töltelékek, krémsajtok, mártások ízesítéséhez.
Származás
Európa tengerpartjain, Ázsia nyugati részén, Afrikában és Amerikában honos növény.
Jellemzés
Hazánkban főleg a gumós, külföldön leginkább a metélő típusokat termesztik. A gumós változatot intenzív típusa miatt gyakran használják fűszerként. A metélő (halványító) változat íze sokkal frissebb, lédúsabb, mint a gumós változaté. Nyers fogyasztásra alkalmas, saláták összetevőjeként. Amerikában például a Bloody Mary koktél és variációinak kísérője. A koktélba teszik kanál helyett, de kevergetésen kívül el is lehet rágcsálni.
Fajtái
A "szagos zeller" mocsaras helyen tenyész, a "zöldség zeller" gyökérzete szakállas, levélzete pedig buja, az "angol zellernek" hosszú zöld szára van és nyersen is lehet fogyasztani, salátának kiváló.
Eltarthatóság, tárolás
Vágott növény vásárlása esetén, állítsuk kevés vízbe és felhasználásig tároljuk a hűtőszekrény alsó polcán. (Ha sokáig szeretnénk tárolni, akkor kétnaponként mossuk át hideg vízzel a szálakat, és adjunk neki új vizet.) A zellerlevél azonban jól tűri a fagyasztást is. Az egész szálakat tekerjük átlátszó fóliába és így rakjuk be a fagyasztóba. Felhasználásnál a szükséges mennyiséget morzsoljuk az ételbe és így a finomra vágástól is megkíméljük magunkat. A szárított változatára az általános szabályok vonatkoznak (hűvös, száraz, fénytől védett helyen, légmentesen zárható edényben).
Elkészítés, felhasználás
Használhatjuk saláták, töltelékek, krémsajtok, mártások ízesítéséhez. Elengedhetetlen fűszere leveseknek! A zellerrel készített ételeket mindig visszafogottan, szerényen fűszerezzük, hagyjuk érvényesülni jellegzetes ízét és illatát.
Vitaminok, ásványok
A zeller gazdag ballasztanyagban, káliumban, E- és B6-vitaminban, tartalmaz továbbá fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, nátriumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluort, A-, K-, B1-, B2-, C-vitamint.
Zeller
2019. December 17. Tuesday
Posted By admin