Zsálya (Salvia officinalis) fűszerezhetünk vele zsíros húsételeket és azok körítéseit, pástétomokat, főtt tésztákat, salátaönteteket, halakat és szárnyasokat.
Származás
Dél-Európában, a Földközi-tenger mellékén honos, igen elterjedt, így nálunk is, néhol a termesztésből kivadultan is előfordul. A középkori kolostorkertek megbecsült gyógynövénye volt.
Jellemzés
A virágzás ideje alatt a teljesen kifejlett leveleit gyűjtik, szellős helyen szárítják vékony rétegbe kiterítve. Az így nyert fűszer illata kellemes, íze aromás, kissé kesernyés.
Fajtái
Zsályának mintegy 450 faja létezik, ezek közül a legfontosabbak: muskotályzsálya (gyümölcslevek és omlettek fűszere), ananászzsálya, gyümölcszsálya (kellemes egzotikus gyümölcsökre emlékeztető illata van).
Eltarthatóság, tárolás
A friss fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben. A szárított levelek tárolásánál alkalmazzuk a már jól ismert szabályokat, azaz tartsuk száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen záródó edényben.
Elkészítés, felhasználás
Zsályával fűszerezhetünk zsíros húsételeket és azok körítéseit (kacsa, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek), pástétomokat, főtt tésztákat, salátaönteteket, halakat és szárnyasokat.
A friss levelekkel gyönyörűen díszíthetjük ételeinket.
Vitaminok, ásványok
A zsálya tartalmaz illóolajat (tujon, borneol, cimol, eukaliptol, kámfor), cseranyagot, keserűanyagot, gyantát, klorogénsavat, kávésavat.
Zsálya
2019. December 17. Tuesday
Posted By admin